ekşioğlu inşaat
karasu satılık yazlık
karasu satılık daire
mersin escort mersin escort bayan izmir escort izmir masaj samsun escort
Bugun...
Bizi izleyin:



Sinkotlu Kadınlar Asırlık Bir Artvin Geleneğini Yaşatıyor...

Tarih: 13-10-2018 12:50:35 + -


Sinkotlu Kadınlar Asırlık Bir Artvin Geleneğini Yaşatıyor...Kışlık Silor ve Eriştelerini Hazırlıyor


Sinkotlu Kadınlar Asırlık Bir Artvin Geleneğini Yaşatıyor...

 

Artvin Merkez’e Bağlı Sünbüllü ( Sinkot)  Köyünde yaşayan kadınlar kış mevsimi öncesi ortaklaşa olarak evlerine kışlık makarna, hazırlıyorlar. Sinkotlu kadınlar bir araya gelerek birbirlerine kışın tüketilecek el makarnası, silor, erişte, çorbalık yufka gibi yiyecekleri hazırlayıp kurutuyorlar.

Artvin Merkez’e bağlı Sünbüllü (Sinkot) köyünde asırlık gelenek yaşatılmaya devam ediyor. Özellikle kış aylarında kadınların kışlık için hazırladıkları Artvin’de özgü bir makarna çeşidi olan Silor ve erişte yapımı Sinkotlu kadınlar tarafından ortaklaşa yapılıyor.

Sinkot (Sümbüllü) köyü sakinlerinden ŞakirŞahinbaş'ın evinde yaklaşık bir haftadır süren makarna yapımı, köyün kadınlarının ortaklaşa yapımıyla sürüyor. Köy sakinlerinden Nazmiye Alkan, Aysun Bilgin, Filiz Aydın, Sevgi Sahinbas, Nursen Can, Havva Sahinbas, Aynur Aslan, Özlem Şahinbaş, İlknur Şahinbaş, Nahşiye Sahinbaş, Bijen Alpaydın Can toplanarak her gün bir hane sahibine kışlık silor ve makarna hazırlanıyor.

Bu sayede hem kışlık yiyeceklerini hazırlayan vatandaşlar, hemde ortaklaşa geçmişten günümüze gelen bu asırlık geleneği yaşatmış oluyorlar.

Sinkot köyü kadınları bir araya gelerek birbirlerine kışın tüketilecek el makarnası silon, erişte gibi yiyecekleri hazırlayıp kurutuyorlar.

Kışın soğuk nedeniyle yufkanın açılmasının ve kurumasının zor olduğunu söyleyen köylü kadınlar, kışın ev içerisinde kışlık makarna yapmanın zor olduğunu belirten  Bijen Alpaslan Can, köyde yaşatılan geleneği şu şekilde anlatıyor,” Gün içinde kimin yufkası açılacaksa mutlaka hazırlığını yapar. Hamur yoğurur koko dediğimiz (bezeler) hazırlanır. Saçta bir kişi dönüşümlü açılan yufkaları pişirir. Böreklik ayrı dizilir. Silor, erişte ve erişte makarnası ayrı pişirilip ayrı işlemelerden geçer bunlar. Ayrı ayrı doğranır fırında pişirilir. Daha sonra kutulara yerleştiririz.

Daha sonra suda haşlanarak üzerine yoğurt ve tere yağ konur, ikram edilir. Biz Artvinli olarak mutlaka evimizde özelliklede Ramazan’da çok sık yapar yeriz. Bugün komşularım yardımıyla bana yufka açıldı. İmece usulüyle yaptığımız çalışmada çok mutluyum. Yufka işlemi günün erken saatleriyle başlar akşama kadar sürer” dedi.

 




Kaynak: Hayati AKBAŞ

Editör: Dilek ONAY CAN



Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER Artvin Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • 113 YILIN SIRRI
    113 YILIN SIRRI
  • Isınmaya yılda 110 lira ödüyor
    Isınmaya yılda 110 lira ödüyor
  • Rize’de kurbanlıkları taşıyan tır devrildi
    Rize’de kurbanlıkları taşıyan tır devrildi
  • Rize'de Sıradışı Ustalık Örneği
    Rize'de Sıradışı Ustalık Örneği
  • Çaykaralı Havva Usta
    Çaykaralı Havva Usta
  • Suriye'de iç savaş
    Suriye'de iç savaş
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • GÜNDEM PROGRAMI
    resim yok
  • Artvin’de iki yavru ayı tünele girdi.
    Artvin’de iki yavru ayı tünele girdi.
  • Asya'da Ali Adnan fırtınası
    Asya'da Ali Adnan fırtınası
  • 42. Arhavi Festivali - Off Road
    42. Arhavi Festivali - Off Road
  • Dev piton karıncalara yem oluyor .
    Dev piton karıncalara yem oluyor .
  • Karadenizli Adam Trafik Cezası Yerse!
    Karadenizli Adam Trafik Cezası Yerse!
VİDEO GALERİ
YUKARI