Anketlerin gerçekleri ne derece yansıttığı bilinmese de bir yönüyle anketler en azından bizlerde genel itibarıyla bir kanaat oluşmasına yardımcı olurlar.
Türkiye geneli 3.000 denek üzerinden yapılan GENAR Kasım 2020 anketine göre;
“Bugün seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuna verilen cevapların oranları şöyle;
% 42.1 AK PARTİ
% 22.8 CHP
% 10.3 MHP
% 10.1 İYİ PARTİ
% 9.7 HDP
% 1.7 SAADET PARTİSİ
% 1.0 DEVA PARTİSİ
% 0.6 GELECEK PARTİSİ
% 0.6 BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ
% 1.1 DİĞER
Bu ankete göre CHP oyları yerinde sayarken, Akpartinin oyları artmakta. MHP ve İYİ parti ise baraj üzerinde yer almakta..
Bu tabloya göre, terörle mücadele, pandemi sürecinin iyi yönetilmesi ve Karabağ’da zafer elde eden Azerbaycan’a açıktan destek vermemiz iktidara ve milliyetçi partilere yaramış.
Özetle; devletçi, milliyetçi, sert politikalar sağ partilerin oylarını yükseltmiş.
Bunun bir belirgin göstergesi; onca iç tartışmaya, istifalara, ihraçlara rağmen milliyetçi olarak nitelendirilen İYİ partinin oylarında bir düşüşün yaşanmamış olması.
Eğer bu anketin sonuçlarının doğru olduğunu var sayarsak ortaya çıkan tabloyu böyle okumak gerek.
Tabi öncelikle yapılmakta olan veya yapılacak olan başka anketlerin sonuçları da eğer bu sonuçlara yakınsa bunlar öne sürülebilir.
Ancak anketlerin dışında da vatandaşların gözlemlerinin bu yönde olduğunu iddia etmek de mümkün.
Yerel seçimlerde birçok büyük şehirde seçimi kazanan CHP, bu belediyelerin çoğunda başarısız olarak nitelendirilmekte. Buna bazı yolsuzluk davaları da eklenince CHP’nin kan kaybettiği söylenebilir.
Anketler sadece mevcutu ortaya koyma işlevi üstlenmezler. Aynı zamanda Siyasi Partiler gelecek stratejilerini bu sonuçları dikkate alarak belirlerler.
O kadar ki erken seçimlerin gündeme gelmesi de bu anketlerin sonuçlarıyla ilgili.