Bir Yerel Yönetim Deneyimi: Kadıköylüler Anlatıyor

Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları’ndan çıkan “Yereli Yönetmek: Kadıköylüler Anlatıyor” kitabı, 4 yıllık bir deneyimi tüm tarafların düşüncelerine yer vererek aktarıyor.

Kadıköylülerin hem okur hem de anlatıcı olarak katıldığı, yerel yönetimin son 4 yıllık faaliyetlerini Kadıköylülerin gözünden objektif olarak aktaran “Yereli Yönetmek: Kadıköylüler Anlatıyor” kitabı raflarda yerini aldı. Yurttaşların olumlu düşünceleri kadar eleştirel yaklaşımına da yer verilen kitap hayata geçirilen onlarca projeyi anlatırken, bu faaliyetlerin gerçekleşmesi için çaba gösteren, sürece katılan, oluştuktan sonra bundan yararlanan tüm çevrelerin görüşlerini aktırıyor.

KADIKÖY’ÜN 4 YILLIK HİKAYESİ

“Yereli Yönetmek: Kadıköylüler Anlatıyor” kitabında “Dinlemek”, “Desteklemek”, “Buluşmak” ve “Savunmak” başlıklı dört bölüm altında projeler ve görüşlere yer veriliyor. Sonda ise “Kadıköy’de Dört Yıl” başlığı altında Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile yapılmış bir röportaj var.

‘KÜÇÜK ADIMLARLA BAŞLAYIP BÜYÜK BİR HİKAYE YAZDIK’

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu kitapta yer alan röportajında “Bir kent için yapılabilecek en ‘uçuk’ proje, insanların neye ihtiyacı varsa onu çözmeye yönelik olandır. İnsanların birbirine gülümsediği toplum ihtiyaçtır… Barış içinde, huzurlu bir toplum ihtiyaçtır. Siyaseti insanların ihtiyaçları ve onların katılımı üzerine kurduğunuzda herkesin gülümsediği, huzur ve barış içinde yaşadığı bir düzen sağlanabilir. Biz Kadıköy’de halkın ihtiyaçlarını gündeme alarak küçük adımlarla başlayıp büyük bir hikaye yazdık. Başarımızın nedeni insanlarla ilişkimiz, insanların süreçlere katılmasıydı” diyerek anlatıyor yönetim modelini.

Bu dört yıllık deneyimin en önemli ayağı, işe başlar başlamaz Kadıköy’ün gelecek beş yılının Kadıköylülerle konuşulması yani beş yıllık stratejik planın hazırlanması. Buna özel bir yer ayıran kitapta çalıştay deneyimlerini katılanlar anlatıyor; stratejik plan çalıştayının yanı sıra kadınlarla birlikte yapılan yerel eşitlik çalıştayı,  çocuklardan 65 yaş üstüne kadar farklı yaş gruplarıyla yapılan forumlara kadar pek çok çözüm arayışı yer alıyor. Kadıköy Tiyatrolar Platformu’nu Mert Fırat, Nevzat Süs ve Esin Aslan gibi tiyatrocular, Bisikletli Ulaşım Çalıştayı’nı Nejat Arzuoğulları ve Samet Aksuoğlu gibi bu alanda mücadele verenler deneyim ve gözlemlerini anlatıyor.

Kadıköy Belediyesi’nin bu dört yıl içinde ete kemiğe bürünen projelerinin hikâyesini de yine bu kitapta bulmak mümkün: Potlaç, Kadıköy Akademi, Suadiye Sanat Atölyeleri, Karikatür Evi, Gençlik Sanat Merkezi, Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi, Haldun Taner Müze Evi, Fenerbahçe Çocuk Yuvası, Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası, Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi, Acıbadem Yüzme Havuzu ve Spor Merkezi, Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi, İdea Kadıköy, Ekolojik Yaşam Merkezi, Fenerbahçe Parkı Topluluk Bahçesi, Sinematek, Kadıköy Anadolu Lisesi Yatılı Pansiyon Binası bunlardan birkaçı.

Kadıköy’ün önemli “buluşma”ları da unutulmamış; Kadıköy Çevre Festivali, Görmesen de Olur Okuma Tiyatrosu Festivali, Kadıköy Plak Günleri ve elbette Haydarpaşa Kitap Günleri…

İlçenin önemli mücadele alanları da kitaba yansıyor; Anadolu’nun hafızası Haydarpaşa Garı,  Meteoroloji arazisi, Fenerbahçe- Kalamış Yat Limanı, Kadıköy dolgu alanına yapılması planlanan cami projesi, Merdivenköy arazisi ve Kurbağalıdere sorunsalı konunun uzmanı ve kentsel mücadelenin öncüleri isimlerin görüşlerine yer verilerek aktarılıyor.

 “Yereli Yönetmek: Kadıköylüler Anlatıyor” kitabı arşivlik bir çalışma niteliğinde olup, akademisyenlere ve yerel yönetim üzerine araştırma yapanlara eşsiz bir kaynak sunuyor. “Yereli Yönetmek; Kadıköylüler Anlatıyor” kitabını kitapçılardan ve online kitapevlerinden satın alabilirsiniz.

Fotoğraf Galerisi

Sayfayı Paylaş
Kapat

Şerdil Dara ODABAŞI

Kadıköy Belediye Başkanı